Lampedusa

Lampedusa este cea mai mare dintre Insulele Pelagie, un mic arhipelag italian din Marea Mediterana. Administrativ, insula face parte din provincia siciliana Agrigento, alaturi de celelalte doua insule ale grupului, mai micile Linosa si Lampione. Lampedusa este cel mai sudic punct al Italiei. Cel mai apropiat uscat este Tunisia, aflata la 113 km, in timp ce Sicilia si Malta se afla la 176 km departare. Cu toate ca insula este parte a Italiei, geologic aceasta este legata de Africa, marea din jurul acesteia avand adancimea de maximum 120 de metri.

3 author : Luca Siragusa

4 author : Ezio55

5 author : Hein56didden

Suprafata insulei este de 20,2 kmp. Lampedusa un aspect arid. Vegetatia este similara celei nord africane, fiind formata in principal din arbusti, mai ales in zona vestica. Nu exista surse de apa cu exceptia precipitatiilor neregulate. Zona sud vestica este dominata de ravene adanci in timp sud estul cuprinde vai domoale si plaje nisipoase. Zona nordica prezinta faleze, abrupte pe coasta nord vestica si domoale in zona nord estica. O mica insulita la sud de Lampedusa, isola dei Conigli, este unul dintre ultimile locuri de depunere a oualelor pentru o specie de testoasa marina (Loggerhead), in pericol de disparitie in bazinul mediteranean. Fauna marina a insulei include si pisici de mare si delfini.

6author : PFD40

7author : Anto918

8author : Jeffrey Sciberras

Lampedusa se bucura de un climat semi-arid, cu veri calde si uscate si ierni blande. Marea din jur, putin adanca, ramane calda in cea mai mare parte a anului. In August apa are intre  28 si 30 °C, iar in Noiembrie pastreaza temperaturi intre 21 si 25 °C. Doar intre Februarie si Martie temperatura ajunge la aproximativ 18 °C.

9author : Annamariacapicchioni

10author : Markos90

11author : Markos90

Populatia indigena este de aproximativ 4,500 de persoane. Sursele de venit sunt pescuitul, agricultura si turismul. In 2013 Trip Advisor a votat Rabbit Beach, situata in zona sudica a insulei, ca fiind cea mai buna plaja din lume. Insula este conectata prin ferry de portul sicilian Porto Empedocle. Deasemenea, aeroportul local ofera zboruri continue catre orasele siciliene Palermo si Catania si, in timpul verii, catre Roma si Milano.

12author : Markos90

13author : Markos90

14 author : Markos90

Lampedusa a fost o baza maritima a lumii antice, fiind frecventata de fenicieni, greci, romani si arabi. In 1553 insula a fost atacata de pirati din nordul Africii, in jur de 1000 de persoane fiind duse in sclavie. Dealtfel, pirateria a facut ca insula sa fie parasita. Intrata in 1667 in posesia unei familii nobiliare, Tomassi, Lampedusa a ramas nelocuita pentru inca aproximativ 100 de ani, dupa care a fost declansat un proces de recolonizare a acesteia. In 1860 devine parte a regatului Italiei, guvernul punand aici bazele unei colonii penale. In timpul WWII, inainte de a invada Sicilia, americanii au cucerit fara lupta garnizoana locala afectata de lipsa oricarei surse de apa potabila.

15author : Markos90

16author : Andre86

17author : Figiu

Cum americanii au instalat aici facilitati militare in anii ’70, insula a devenit scena unor incidente armate, incepand cu anii ’80. In 1986 Libia a tras cu rachete catre facilitatile americane, fara a cauza daune, ca represalii pentru bombardamentele asupra oraselor Tripoli si Banghazi. In 1989 americanii au doborat doua avioane libaneze la aproximativ 200 km de Lampedusa. Insa in 1994 baza NATO a fost trecuta sub controlul italian iar situatia s-a calmat.

18author : Casafacilefelice

19 author : Pietro Crincoli

20 author : Luca Siragusa

Catre inceputul anilor 2000 insula a devenit unul dintre cele mai importante puncte de intrare in Europa a emigrantilor africani . In 2009 centrele de refugiati sufereau din cauza suprapopularii, in luna Februarie a acelui an izbucnind o revolta ce a dus la incendierea si distrugerea unei parti a centrului de refugiati. Recentele evenimente din Tunisa si Libia au facut ca aproximativ 48,000 de refugiati sa ajunga pe insula. Prima vizita in afara Romei a Papei Francisc a avut loc aici, in Iulie 2013. In Octombrie 2013 o nava ce transporta in jur de 500 de emigranti din Eritrea si Somalia a naufragiat in largul coastelor insulei, ducand la moartea a cel putin 300 de persoane in ceea ce a fost numit “Lampedusa boat disaster”.

1sursa Wikipedia

2 sursa Wikipedia (author : Andre86)

sursa info : Wikipedia ; sursa imagini : Wikimedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: