Farallon de Medinilla

Farallon de Medinilla este o insula nelocuita situata in grupul Northern Mariana, din Pacific. Situata la 83 km nord de Saipan, FdM este cea mai mica insula a arhipelagului, excluzand Zeelandia Bank.

1sursa imagine : Paxgaea

Insula are o forma alungita, de pana de pasare, lungimea fiind de 2.8 km iar latimea atingand 150 metri in zona sudica si 530 metri in zona nordica. In zona cea mai ingusta, latimea insulei nu depaseste 20 metri. Suprafata totala este de 0.845 kmp iar elevatia maxima atinge 81 metri. Tarmurile insulei sunt stancoase si abrupte, fiind impanzite de pesteri. Zona de platou sustine o vegetatie saraca, tip savana.

sursa Wikipedia (author : NOAA NMFS)

Farallon de Medinilla a fost descoperita de spaniolul Bernardo de la Torre in 1543, acesta botezand-o “Abreojos”. In acel moment insula era nelocuita, insa cercetarile arheologice au dezvaluit pesteri cu pereti cu urme de fum si ramasite de ceramnica care indica posibilitatea ca insula sa fi fost locuita de populatia Chamorros. In prezent insula poarta numele unui guvernator spaniol al Insulelor Mariane, Jose de Medinilla y Pifieda, care a administrat insulele intre 1812 si 1822.Spania a vandut arhipelagul Germaniei in 1899, FdM devenind parte a coloniei germane Noua Guinee. In timpul WWI insula intra in componenta imperiului nipon, pentru ca USA sa preia controlul dupa WWII.

4sursa Wikipedia (author : CIA)

1sursa Wikipedia (author : M.Minderhoud)

Imaginile din satelit demonstreaza prezenta unor facilitati in forma de X si Y, construite de armata americana din containere de metal si folosite pentru antrenamentele aviatiei. In 2002 Marina USA a fost acuzata de distrugerea habitatului natural al insulei, un tribunal obligand US Defence Department sa inceteze bombardamentele.

3sursa Wikipedia (author :  SSgt. B. Zimmerman, USAF)

sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: