Robinson Crusoe Island

Robinson Crusoe , cunoscuta in trecut sub numele “Más a Tierra” sau “Aguas Buenas”, este a doua cea mai mare insula a arhipelagului Juan Fernandez, situat in Pacificul de vest, la 674 km vest de coasta chiliana. La 1.5 km in largul coastei sud vestice a insulei se afla insula Santa Clara, a treia insula a arhipelagului, cea mai mare insula a acestuia fiind Alejandro Selkirk. In largul coastelor Robinson Crusoe se afla si o alta insulita, Juanango, insa dimensiunile acesteia sunt neglijabile.

1sursa Wikipedia (author : Gi)

Insula are un relief muntos, accidentat, format din roci bazaltice provenite de pe urma unei indelungi activitati vulcanice. Ultimile evenimente s-au produs in 1743, dar datele sunt nesigure, si in 1835. Eroziunea a dat nastere unui numar mare de vai adanci. Zona sudvestica a insulei se prelungeste cu o peninsula numita Cordón Escarpado . Cel mai inalt punct al insulei este varful El Yuncue, care se inalta la 915m deasupra nivelului marii. Suprafata totala a insulei este de 47.9 kmp.

2sursa Wikipedia (Serpentus)

ROBINSON CRUSOE ISLAND LODGE

Robinson Crusoe beneficiaza de un climat subtropical mediteraneean, moderat de alizee si curentul Humboldt. Temperaturile variaza intre 3°C si 34°C, media anuala fiind de 15.4°C. La altitudinile inalte temperaturile sunt mai scazute, ocazional aparand inghetul. Lunile de iarna aduc precipitatii insemnate, insa la altitudini peste 500 metri, ploile au o frecventa aproape zilnica. Coasta vestica a insulei este mai secetoasa. Cantitatea de precipitatii variaza in functie de fenomenul El Niño.

3sursa Wikipedia (author : Serpentus)

9sursa Wikimedia (author : Chimplode)

Arhipelagul are statut de parc national din 1935 si “World Biosphere Reserve” incepand cu 1977, avand o importanta deosebita datorita speciilor endemice. Din 211 specii de plante care se intalnesc aici, 132 sunt endemice, la fel ca 230 specii de insecte. Fauna include cateva specii importante precum pinguinul Magellan, petrelul Masatierra (numit dupa fosta denumire a insulei) sau o specie in pericol de extinctie de pasare colibri, “Juan Fernandez Firecrown”.

4sursa Wikimedia (author : Serpentus)

TSUNAMI RELIEF FOR ROBINSON ISLAND

Insula este cea mai populata dintre cele doua insule locuite ale arhipelagului, cealalta fiind Alejandro Selkirk. Cea mai mare parte a populatiei este concentrata in orasul San Juan Bautista, situat in golful Cumberland, pe coasta nordica a insulei. In 2011 populatia era estimata la 859 persoane, insa numarul variaza in functie de anul scolar, perioadele de pescuit si sezonul turistic, acesta din urma cul minand in Decembrie. Comunitatea duce o viata rustica, dependenta de comertul cu homari. Totusi, pe insula exista cateva autvehicule, internet si acces la televiziune. In zona peninsulei sudvestice se afla o pista de aterizare, legata de oras printr-un serviciu tip ferry. Zborul pana in Santiago de Chile dureaza ceva mai putin de trei ore. Exista curse si catre Valparaiso. Turismul este  o activitate care aduce ceva venituri localnicilor, cateva sute de turisti sosind aici anual. Scuba diving-ul devine din ce in ce mai popular, datorita epavelor datand din perioada WWI.

5sursa Wikimedia (author : Lestercl)

10sursa Wikipedia (author NASA)

Insula a fost descoperita in 1574 de catre navigatorul spaniol caruia arhipelagul ii poarta numele. Nu exista dovezi ca insula ar fi fost frecventata de polinezieni, in ciuda apropierii de Insula Pastelui, dar nici de catre populatiile amerindiene. Un program difuzat de catre History Channel in 2010 sustinea, prin vocea unui cercetator canadian, ca doua formatiuni stancoase de pe insula ar fi, de fapt, statui maya extrem de erodate, insa programul a fost defiintat de critica, ca fiind lipsit de credibilitate. In 1704 Alexander Selkirk a fost parasit aici si a supravietuit singur timp de patru ani si patru luni. Selkirk si-a exasperat capitanul, Thomas Stradling, cu obiectiile sale asupra sigurantei navei Cinque Ports iar acesta din urma a admis sa il lase pe insula Robinson Crusoe. Selkirk a primit doar o muscheta, praf de pusa, unelte, ceva haine, un cutit si o biblie.  Experienta acestuia a constituit sursa de inspiratie pentru cartea lui Defoe. In 1966, in scopuri de marketing, insula a primit numele “Robinson Crusoe”. In timpul WWI aici a avut loc o batalie intre nave germane si britanice, cunoscuta sub numele “Batalia de la Mas a Tierra”.

6sursa Wikimedia (author : Marisol Romero)

8sursa Wikimedia (author : Pato Novoa)

In 27 februarie 2010 insula a fost lovita de un tsunami provocat de cutremurul chilian de 8.8 grade. Tsunami-ul a avut intre trei si cinci metri cand a lovit insula si a distrus mare parte a orasului San juan Batista, opt persoane pierzandu-si viata.

7sursa Wikimedia (author : Marisol Romero)

sursa info : Wikipedia

Reclame

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: