Kadavu

Kadavu este a patra cea mai mare insula din Fiji, si cea mai mare insula a subgrupului Kadavu, un arhipelag de insule vulcanice care include, pe langa Kadavu, si insulele Ono, Galoa si un numar de insule mai mici ce apartin unei formatiuni coraligene numite Great Astrolabe Reef. Kadavu se afla la 88 km sud de capitala fijiana, Suva.

3sursa Wikimedia (author : Stefan Heinrich)

Insula are o suprafata de 411 kmp. Are o lungime de 60 (93)  km si o latime care variaza intre 365 metri si 13 km. Insula este aproape delimitata in doua de catre istmul Namalata care separa golful Namalata, de pe coasta nordica, de portul natural Galoa, de pe coasta sudica. In apele golfului Galoa se gasesc doua insule, Galoa si Tawadromu. Kadavu este caracterizata de un relief muntos, accidentat. Cel mai inalt varf, Nabukelevu/Mt. Washington, situat in zona vestica a insulei, se inalta la 822 metri deasupra nivelului marii.

4sursa Wikipedia (author : Duncan Whright)

6sursa Wikipedia (author: Stefan Heinrich)

Kadavu pastreaza inca aproximativ 75% din padurea sa tropicala originala. Aceatsa adaposteste o sumeenie de specii de pasari, patru dintre acestea endemice (Velvet Dove, Crimson Shining Parrot, Kadavu Honeyeater si Kadavu Fantail). In largul coastelor sudice, estice, dezvoltandu-se catre nord, se afla Great Astrolabe Reef, o bariera de recifuri de corali considerate una dintre cele mai in voga destinatii pentru scuba diving din Fiji.

5sursa Wikipedia (author : Mike Serfas)

Populatia insulei era estimata in 2007 la 10,167 persoane. Cea mai mare asezare de pe insula se numeste Vunisea. Aici se afla un aeroport, un liceu, un spital si o institutie guvernamentala. Kadavu este una dintre cele mai putin dezvoltate zone din Fiji. Drumurile sunt putine iar economia este bazata pe agricultura de subzistenta. Nu exista banci dar turismul face pasi hotarati, principalele atractii fiind sporturile acvatice. In 2005 s-a anuntat un plan finantat de catre Taiwan, prin care se dorea construirea de drumuri si imbunatatirea posibilitatilor de transport catre si dinspre Suva.

2sursa Wikipedia; author : James Park Thomson (1854-1941)

Insula a fost descoperita de catre William Bligh, in 1792, in timpul celei de-a doua calatorii la bordul navei “Providence”. In 1799 Kadavu a fost vizitata si de catre nava americana Ann&Hope, aflata in drum catre Australia. In 1827 Dumont d’Urville aproape a scufundat nava Astrolabe in reciful care avea sa-i poarte  numele (Great Astrolabe Reef). Insula avea sa devina apoi o baza pentru vanatorii de balene si comerciantii cu castraveti de mare, veniti din Australia si USA. Golful Galoa avea sa devina un port important pentru navele care faceau curse intre Sydney, Auckland si San Francisco.

1sursa Wikipedia (author : CIA)

sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: