Bear Island

Bear Island (Bjørnøya, in norvegiana) este cea mai sudica insula a arhipelagului norvegian Svalbard. Insula este situata in partea vestica a Marii Barents, la aproximativ jumatatea distantei intre Spitsbergen (cea mai mare insula a arhipelagului Svalbard, aflata la 235 km catre Nord) si Nordkapp, un promotoriu de pe insula  Magerøya, din nordul Norvegiei . Ingøy, cel mai apropiat punct continental al Norvegiei, se afla la 397 km SSE.

3sursa Wikipedia (author : Michael Haferkamp)

Insula are o forma triunghiulara, cu varful catre Sud, lungimea fiind de 20 km si latimea maxima de 15,5 km, suprafata totala atingand 178 kmp. Cel mai inalt punct al insulei, Urd, se ridica la 536 metri deasupra nivelului marii, in Miseryfjellet, zona muntoasa estica a insulei. In zona nordica se afla o campie care acopera doua treimi din suprafata insulei. Aceasta este presarata cu lacuri cu ape dulci,putin adanci, a caror suprafata totala este de 19 kmp. Cateva paraie formeaza cascade la varsarea in ocean, in zonele accidentate ale coastei. Nu exista ghetari pe Bear Island. Zona de coasta este in general abrupta, cu exceptia catorva plaje nisipoase. Falezele prezinta un numar de pesteri sau stalpi erodati de stanca. Exista locuri pentru ancorat, cel mai bun fiind in dreptul statiei meteo, pe coasta nordica, insa debarcarea poate fi periculoasa pe vreme rea. Apele din nordul si estul insulei nu depasesc 100 metri adancime, insa in zona sudica sunt mult mai adanci, devenind abisale catre vest, spre Marea Norvegiei si Marea Groenlandei.

2sursa Wikipedia (author : Pinpin)

Vegetatia este extrem de saraca, incluzand muschi si cateva specii ierboase. Nu exista arbori sau arbusti. Fauna include in principal vulpi polare, ursii polari fiind intalniti rar, in timpul iernii, insula nefiind locuita permanent de catre acestia. Uneori, ursii ajung pe gheata si raman pe insula si in timpul verii, in cazul in care gheata se retrage rapid. Cateva specii de foci populeaza apele, insa morsele sunt cum extrem de rare. Lacurile sunt populate de o specie de somon. Exista doua specii de pasari de uscat si o sumedenie de specii de pasari marine, insula fiind considerata o zona importanta de inmultire a acestora.

4 sursa Wikipedia (author : Janno)

Este posibil ca insula sa fi fost cunoscuta navigatorilor vikingi, insa a fost descoperita oficial la 10 Iunie 1596 de catre exploratorul olandez Willem Barents. Acesta a numit insula “Vogel Eylandt” (“Insula Pasarilor”). Intre 1603 si 1604 BearIsland a fost cercetata de catre Steven Bennet, acesta dadand-si seama de valoarea economica a zonei, dupa numarul mare de morse. In 1609 o companie britanica a revendicat insula dar a parasit-o cand vanatoarea de foci a intrat in declin. In secolul XVIII aici a existat o colonie rusa, ale carei ruine au stat la baza unor revendicari ale Imperiului Rus si, mai tarziu, ale URSS. Catre finalul secolului XIX, Rusia si Germania si-au disputat insula, inclusiv deplasand nave, insa nici una dintre revendicari nu a primit satisfactie. BearIsland a fost considerata terra nullius (no man’s land) pana in 1920, cand a intrat in posesia Norvegiei. In perioada WWII apele din jurul insulei au fost scena a nenumarate lupte navale intre nave germane si nave rusesti.

5sursa Wikipedia (author : Michael Haferkamp)

6sursa Wikipedia

7sursa Wikipedia (author : Michael Haferkamp)

In ciuda izolarii si a peisajului sterp, insula a avut parte de activitati comerciale, in principal minerit (carbuni, intre 1916 si 1925, intr-o mica asezare numita Tunheim, pe coasta nord vestica, perioada in care insula a fost detinuta de o companie norvegiana), dar si pescuit si vanatoare de balene . Incepand cu prima parte a secolului XVII Bear Island avea sa atraga in special vanatorii de foci. Culegatorii de oua de pasari marine au frecventat locul pana in 1971. Nici o asezare nu a rezistat, insa, mai mult de cativa ani. Ramasitele bine conservate de vremea rece ale unei statii pentru vanatorii de balene pot fi zarite in golful Kvalrossbukta, in sud est. In prezent insula este nelocuita, cu exceptia personalului statiei meteo Herwighamna (noua persoane), situata pe coasta nordica. In 2002 insula si apele din jur (in prezent, pana la 22 km de tarm) au fost declarate rezervatie naturala, cu exceptia unei suprafete de 1,2 kmp din jurul statiei meteo.

8sursa Wikimedia (author : Michael Haferkamp)

Curentul Nord Atlantic aduce ape calzi, oferind un climat mai cald , comparativ cu al altor zone aflate la aceeasi latitudine. Climatul polar maritim aduce ierni relativ blanzi. Ianuarie este cea mai rece luna, temperatura medie fiind de -8.1°C. Iulie si August sunt lunile cele mai calduroase, temperatura medie fiind de 4.4 °C. Precipitatiile nu sunt extrem de abundente, iar vremea tinde a fi destul de stabila pe timpul verii. Totusi, pana la 20% din zilele lunii Iunie sunt afectate de ceata. Insula se afla intr-o zona de intalnire a apelor reci, polare, si cele calde ale Atlanticului, ceea ce face ca temperatura apei sa fie variabila, atingand vara pana la 10°C. In timpul iernii apele din jurul insulei ingheata, insa acest fenomen se intampla rar in larg. Noaptea polara dureaza intre 8 Noiembrie si 3 Februarie, iar perioada de midnight sun dureaza intre 2 Mai si 11 August.

9sursa Wikimedia (author : Richard A. Ingebrigtsen)

Turismul in zona este aproape inexistent, cu toate ca un numar de vase de croaziera au vizitat insula. Aici se poate ajunge prin intermediul unor curse care leaga Norvegia de Spitsbergen

1sursa Wikipedia (author : Sémhur)

sursa info : Wikipedia

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: