Ua Huka

Ua Huka face parte din grupul Insulelor Marchize(Marquesas), una dintre subdiviziunile Polineziei Franceze. Insula face parte din grupul nordic si se afla la aproximativ 40 km est de Nuku Hiva si la 98 km NE de Hiva Oa. Ua Huka a fost denumita, de-a lungul timpului, si Roohka, Ua Huna(in dialectul insulelor Marchizesudice),Washington Island, Riou, Solide, Roahonga (in tahitiana), Hooahooga .

3sursa Wikimedia (author :  Remi Jouan)

9sursa imagine : AICI

IMAGINI

Insula, are forma de semiluna, cu marginea concava indreptata catre sud. Ua Huka s-a format in urma activitatii a doi vulcani, cu varsta intre 2,2 si 2,4 milioane de ani, ale caror caldere sunt incluse una in cealalta. Prima caldera are un diametru de aproximativ 10 km diametru si include valea Vaipaee. Cea de-a doua cladera, situata in jumatatea estica a primeia, are un diametru de aproximativ 5 km si include vaile Hane si Hokatu dar si cel mai inalt varf al insulei, Hitikau, care se ridica pana la 857 metri deasupra nivelului marii. Craterul Tahoatikihau ofera privelistea unui lac de lava pietrificat. Suprafata insulei este de aproximativ 83 km², lungimea fiind de 14 km iar latimea de 10 km. Zona centrala se prezinta sub forma unui platou brazdat de vai adanci sapate de paraie. In zona vestica marea a sapat numeroase grote marine.

4

5sursa Wikimedia (author : Semhur)

Vegetatia Ua Huke este mult mai saraca decat cea a celorlalte insule din grupul Marchize. Mare parte a vegetatiei native a fost devastata de caprele salbatice si de hoardele de cai, al caror numar cumulat este estimat la peste 3,000. In plus, insula este mai joasa decat cele din jur, neretinand norii de la altitudini mari, astfel ca precipitatiile sunt mai reduse, insula avand un aspect arid. Vegetatia este compusa in general din tufisuri specifice zonelor aride, cu exceptia vailor, acolo unde este concentrata populatia. Fauna  este, insa, impresionanta. Rechini, delfini, pisici de mare si numeroase specii de pesi tropicali populeaza apele din jur. In golful Haavei pot fi intalnite testoase gigant. Ua Huke si insulitele din jur adapostesc 16 specii de pasari marine si 17 specii de pasari terestre, dintre care 8 sunt endemice, dar si doua specii de paianjen, intalnite doar aici.

6sursa Wikimedia (author : Remi Jouan)

Centru administrativ al insulei si al diviziunii administrative cu acelasi nume este satul Vaipaee, situat pe coasta sudica a insulei. In 2012 populatia insulei era estimata la 621 persoane. In afara de Vaipaee pe insula se mai afla doua sate, Hane si Hokatu, toate cele trei fiind situate pe coasta sudica.. In ciuda faptului ca insula se afla in grupul nordic al Marchizelor, cultural aceasta este legata de insulele sudice, in principal de tribul Pepane, localizat in zona estica a insulei Hiva Oa. Numarul populatiei este oscilant, in principal datorita emigratiei. Aici nu exista un liceu, astfel ca elevii sunt obligati sa mearga in Nuku Hiva, apoi in Papeete, pentru a isi desavarsi educatia. Multi nu mai revin acasa. Pe insula se vorbeste franceza si limba insulelor Marchize iar in mai mica masura, tahitiana si engleza.

7sursa Wikimedia (author : Remi Jouan)

8sursa Wikimedia (author : Remi Jouan)

Cu toate ca principala activitate pe insula este legata de productia de copra, Ua Huka are un potential serios in ceea ce priveste turismul, vizate fiind cele nu mai putin de sase muzee si numeroasele situri arheologice, care prezinta vestigii ale civilizatiei insulelor Marchize. In acelasi timp, extrem de interesanta este flora unica a insulei. “Pupuakeiha Arboretum” consta in 17 hectare de pamant, in apropiere de Vaipaee, pe care sunt plantate mai mult de 300 de specii de arbori din intreaga lume (1,000 dupa alte surse), sperandu-se ca in viitor aceasta pepiniera sa serveasca reimpaduririi insulei. Atractiile naturale includ “Golul Invizibil” din Vaipaee, golfurile Haavei si Hatuana sau pestera “Grotte aux Pas”, care contine si o plaja. Alte activitati aducatoare de venituri sunt pecuitul, agricultura (recent s-au extins culturile de citrice) si artizanatul (sculpturile in lemn de fier, sau santal). Pe insula nu exista banci iar cardul  de credit nu poate fi utilizat. Nu exista hoteluri ci doar cateva pensiuni familiale si cateva restaurante.Cele trei sate sunt legate prin singurul drum al insulei, acesta ducand catre aeroportul inaugurat in 1972, primul aeroport al insulelor Marchize. Acesta este situat pe o faleza dintre Vaipaee si Hane. Exista legaturi la doua saptamani cu Tahiti.

1sursa Wikipedia (author : Godefroy)

Insula este locuita de mult timp de populatia din Marchize. Un sit din apropiere de Hane, Meiaute, este considerat a fi cea mai veche asezare umana cunoscuta din Polinezia. Anumite vestigii au fost datate din secolul III. Langa Vaipaee s-au gasit o serie de petroglife gravate in piatra, una dintre acestea reprezentand o piroga cu panze, unica in Polinezia. WikiMiniAtlasPrimul occidental care a zarit insula a fost americanul Joseph Ingraham, in 1791. Acesta a numit insula “Washington”, o denumirea care avea sa fie extinsa intregului grup nordic al Marchizelor.

2sursaWikimedia (author :  Sémhur)

IMAGINI UA HUKA

sursa info : Wikipedia

Publicitate

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: