Batavia a fost o nava care a apartinut Companiei Olandeze a Indiilor de Est. Construita in Amsterdam, in 1628, nava, armata cu 24 de tunuri de otel si alte cateva de bronz, avea sa naufragieze la prima sa cursa, devenind faimoasa din cauza evenimentelor sangeroase ce aveau sa urmeze naufragiului.
Replica navei , 1997 (sursa Wikipedia; author : Malis)
In 27 Octombrie 1628, Batavia parasea Olanda catre colonia olandeza a Indiilor de Est, cu scopul de a aduce o incarcatura de mirodenii. Expeditia era condusa de catre comerciantul Francisco Pelasert, in timp ce capitanul navei era Ariaen Jacobsz. Cu ceva timp inainte cei doi se intalnisera in India si cu toate ca la acel moment existasera ceva neintelegeri intre acestia, nu este sigur daca Pelasert si l-a aminitit pe Jacobsz in momentul imbarcarii pe Batavia. Printre membrii expeditiei se afla si un comerciant pe nume Jeronimus Cornelisz, un farmacist falit care fugea din olanda pentru a nu fi arestat din cauza asocierii sale cu pictorul eretic Jahannes van der Beeck (Torrentius).
sursa Wikipedia (author : Gnangarra)
In timpul calatoriei, Jacobsz si Cornelisz au ticluit un plan prin care sa preia controlul asupra navei si a bogatiilor aflata la bordul acesteia (o cantitate mare de aur si argint, pregatit pentru schimburile viitoare cu mirodenii). Dupa ce nava a parasit cape Town, unde se reaprovizionase, Jacobsz a deviat intentionat nava de la cursul stabilit, pentru a o izola. Cei doi conspiratori stransesera deja un mic grup de acoliti si au pus la cale un incident prin care au incercat sa atraga si alti membri ai echipajului. Astfel, au aranjat un atac asupra uneia dintre femeile de vaza de la bord, Lucretia Jans, in speranta ca Pelasert avea sa impuna masuri disciplinare echipajului, ceea ce putea sa creeze nemultumire marinarilor nevinovati. Femeia a putut, insa, sa ii recunoasca pe cei vinovati iar acestia si-au asteptat in zadar pedeapsa, intrucat Pelasert, bolnav, nu a luat masuri punitive.
sursa Wikipedia (author : Marlene Oostryck )
La 4 Iunie 1629 Batavia avea sa se loveasca de Reciful Morning, langa insula Beacon, una dintre insulele Grupului Wallabi, parte a lantului de recifi Houtman Abrolhos, din largul coastei Australiei de Vest. La bordul navei se aflau 322 persoane, dintre care 44 aveau sa moara in naufragiu. Supravietuitorii s-au refugiat pe insulitele atolului (patru la numar). Primele cercetari au aratat ca aici nu exista apa asa ca Pelasert a decis organizarea unei expeditii pentru a cauta apa pe continent. Acesta a plecat impreuna cu Jacobsz, cativa ofiteri, marinari si pasageri, toti la bordul unei barci de 9 metri lungime. Ajunsi pe coasta australiana si incapabili a gasi apa, Pelasert decide sa nu se mai intoarca la naufragiati ci sa incerce sa ajunga in Batavia (actualul Jakarta), in cautare de ajutor. Dupa 33 zile, si una dintre cele mai uimitoare calatorii efectuate cu o simpla barca, toti cei de la bord aveau sa ajunga in viata in orasul indonezian. Imediat dupa sosire, unul dintre marinari, Jan Evertsz, avea sa fie arestat si executat pentru neglijenta si suspiciuni de implicare in producerea voita a naufragiului. Jacobsz insusi a fost arestat pentru neglijenta, insa Pelasert nu a banuit implicarea sa in potentiala rebeliune. Guvernatorul Bataviei i-a pus la dispozitie lui Pelasert nava Sardam, pentru a se intoarce in ajutorul naufragiatilor. Doua luni dupa ce plecase din randul acestora, Pelasert se intoarce doar pentru a fi martorul unui masacru care redusese numarul acestora cu cel putin o suta de persoane.
Localizare Houtman Abrolhos (Wikipedia)
Jeronimus Cornelisz, care fusese lasat la comanda, era constient ca odata ajunsi in Batavia, Pelasert avea sa raporteze circumstantele naufragiului si suspiciunile ca acesta fusese provocat, iar rolul sau in acest complot putea deveni evident. Astfel, Cornelisz planuieste sa deturneze prima nava ce avea sa vina in ajutor si sa navigheze catre ape sigure. Ba chiar avea de gand sa intemeieze o colonie, undeva, cu ajutorul bogatiilor de la bordul Bataviei. Insa pentru a obtine ceea ce dorea, trebuia sa elimine orice oponent.
Wallabi Group (Wikipedia)
Prima actiune a fost aceea de a avea control asupra armamentului si a rezervelor de hrana. Astfel, a detasat un grup de soldati condusi de Wiebbe Hayes pe insula vecina West Wallabi, sub pretextul de a cauta surse de apa potabila. Soldatilor li s-a spus sa aprinda focuri daca gasesc apa. Convins ca nu vor reusi, Cornelisz i-a parasit acolo, lasandu-i sa moara de sete sau foame.
sursa Wikipedia (author : Ökologix)
Odata scapat de soldati, Cornelisz a avut control total iar supravietuitorii ramasi au avut de indurat doua luni de salbaticie si acte criminale. Acesta si oamenii sau au inceput sa ucida pe oricine ar fi putut fi o problema pentru bunul lor plac sau pentru proviziile din ce in ce mai limitate. Nimeni nu a putut sa ii opreasca si era nevoie de cel mai neinsemnat pretext pentru ca cineva sa fie inecat, strangulat sau injunghiat. Nu au fost crutati nici femeile nici copii. Cornelisz nu a ucis cu propriile-I maini pe nimeni, desi a incercat si a esuat sa otraveasca un copil, care avea sa fie ucis in alt mod, ceva mai tarziu. Reusea, insa, sa ii manipuleze pe cei din subordinea sa pentru a ii face treburile mudare. Cu timpul, banditii au inceput sa ucida din placere sau pentru ca, pur si simplu, se plictiseau. Planul era ca populatia sa ajunga la 45 de persoane, pentru ca proviziile sa fie de ajuns pana reuseau sa evadeze. Cu totul, banditii au ucis 110 barbati, femei si copii.
sursa Wikipedia (ilustratie din pamfletul „Ongeluckige voyagie, van’t schip Batavia„)
Soldatii lui Hayes nu au murit, ba chiar au reusit sa gaseasca apa. Au aprins focuri asa cum fusese intelegerea si au asteptat, neavand habar despre masacrul care avea loc pe insula Beacon. Insa, naufragiati care au fugit de acolo i-au instiintat despre cum stau lucrurile astfel ac acestia au luat masuri de aparare, confectionand arme din resturi ale navei, aduse la tarm, si construind o mica fortificatie din resturi de corali.
sursa Wikipedia (author : Malis)
Cornelisz observase focurile aprinse pe West Wallabi si realiza ca supravituirea soldatilor era un afront adus reputatiei sale. Cu propriile resurse de apa scadeau, a decis sa atace grupul stabilit pe West Wallabi. Soldatii, experimentati, au reusit sa castige cu usurinta cateva batalii, reusind chiar sa il ia ostatic pe Cornelisz. Banditii, sub comanda unui anume Wouter Loos au atacat din nou si au fost respinsi cu greu, chiar in momentul rentoarcerii lui Pelasert. In acel moment a avut loc o cursa pentru a ajunge primul la nava salvatoare. Hayes a ajuns primul astfel ca Pelasert a putut afla rapid care era situatia. O scurta lupta cu banditii si acestia aveau a se afla curand in mainile lui Pelasert. Acesta a decis sa judece pe loc majoritatea banditilor.
Executiile de pe Seal Island (Lucas de Vries 1649) (Wikipedia)
Cei mai rai dintre acestia au fost dusi pe insula Seal si executati. Cornelisz si cativa dintre acoliti au fost spanzurati, nu inainte de a le fi taiate mainile. Wouter Loss si un mus au fost parasiti pe coasta australiana si nu s-a mai auzit niciodata de ei. Ulterioare raportari ale unor aborigeni cu pielea neobisnuit de alba in zona respectiva au sigerat ca este posibil ac cei doi sa fi fost adoptati de catre triburile din zona. Aici au avut, insa, loc mai multe naufragii astfel ca nuimic nu este sigur. Ceilalti banditi au fost judecati in Batavia. Secundul lui Cornelisz, Jacop Pietersz, a fost tras pe roata, cea mai grea pedeapsa a timpului. Capitanul Jacobsz, in ciuda torturilor la care a fost supus, nu a recunoscut participarea sa la rebeliune si a scapat de executie. Nu se stie ce s-a ales cu el, insa se presupune ca a murit intr-una din inchisorile din Batavia.
sursa Wikipedia
Nici Pelasert nu a scapat de raspunderea pentru vina de a isi duce expeditia catre dezastru prin lipsa sa de autoritate. Averea i-a fost confiscata si avea sa moara falit in mai putin de un an. Wiebbe Hayes a fost declarat erou, facand, ulterior, cariera in armata. Din cei 341 de oameni de la bordul Bataviei, doar 68 au ajuns in portul din Batavia. O replica a navei olandeze a fost definitivata in 1995 si poate fi vizitata in Lelystad.
sursa info : Wikipedia
Lasă un răspuns