Cal Orcko

Cal Orcko este un site paleontologic dezvoltat pe locul unei cariere apartinand unei companii producatoare de ciment din Bolivia. Aici, pe un perete inclinat la 73 de grade, a fost descoperita cea mai mare colectie de urme fosilizate de dinozauri, din lume.

Avand o lungime de 1,5 kilometri si o inaltime de 150 metri, peretele de stanca descoperit la mijlocul anilor ’80, contine peste 5,000 de urme de dinozauri dispuse in peste 350 de traiectorii incrucisate. urmele apartind unui numar de 293 de specii diferite de dinozauri. Urmele au 68 milioane de ani, datand din Cretacic, fiind din ajunul evenimentului care a dus la extinctia dinozaurilor.

Zona Cal Orcko era in acea perioada o zona lacustra, cu lacuri de apa dulce, putin adanci, cu o populatie uriasa de dinozauri, care gaseau aici resurse importante de apa si hrana. In Tertiar, miscarile tectonice au impins fundul lacurilor stravechi in pozitia aproape verticala actuala.

Zona este de o importanta covarsitoare pentru paleontologie, furnizand informatii de valoare inestimabila despre o perioada altfel putin cunoscuta de stiinta. De exemplu au fost descoperite aici urme de Ankylosaurus, un ierbivor despre care se presupunea ca nu a trait in America de Sud.

Zona este expusa deteriorarii, recent o portiune surpandu-se ceea ce a dus la pierderea catorva sute de urme …

Personal, sunt fascinant de faptul ca prin intermediul acestor ramasite fosilizate, erele dispar … Este de parca EI ar fi inca aici …

ps. seria „Jurassic Park” mi-a atins sufletul intr-un mod deosebit 🙂

surse info & imagini : wikipedia & fishki

Publicitate

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: