Oeno

Oeno sau Holiday Island este un atol de corali, nelocuit, din Pacificul de Sud. Este legat administrativ de Insula Pitcairn.

Atolul se afla la 143 kilometri NV de Pitcairn. Are aproximativ 5 kilometri in diametru, incluzand si laguna interioara, ceea ce inseamna o arie de aproximativ 26 Km patrati.

Pe cercul de atoli se afla doua insule mai mari si trei insulite situate in Sudul si Vestul atolului. Aria cumulata a acestora este de 0.69 Km patrati.

Insula principala, Oeno, cu o suprafata de 0.5 Km patrati, este acoperita de padure si tufisuri cu palmieri si pandanus. Se afla in SV inelului de corali. Fauna insulei este formata din pasari, crustacee si numeroase specii de pesti in laguna si in apele inconjuratoare.

Elevatia maxima a atolului nu trece de 5 metri.

Insula este folosita ca destinatie de vacanta pentru locuitorii insulei Pitcairn. Acestia petrec doua saptamani pe atol, in Ianuarie. Aici exista un put sapat in nisip, care furnizeaza apa potabila. Pe atol exista cateva colibe cu dotari minime folosite de catre localnicii din Pitcairn, in timpul vacantei. Prin Martie 2009, localnicii construiau o cladire noua, din lemn.  Cum pe Oeno nu se poate debarca decat cu acordul autoritatilor, acestia isi lasa o parte din bunuri aici, fiind siguri ca le vor gasi neatinse.

Atolul a fost descoperit in 1819 de catre britanicul James Henderson, primindu-si numele in 1824 dupa o baleniera americana. In 1858 si 1893 doua nave naufragiaza aici. In 1902 Oeno este anexata de catre Marea Britanie, iar din 1938 face parte din colonia Pitcairn.

sursa imagini si info : wiki, garfield.travellerspoint, earthobservatory.nasa, aici, panoramio, aici

Publicitate

Un răspuns

  1. if I wanted to live in isolation on this island to destroy the vegetation between 1 year and 3 years it would be possible

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: