Rocas Alijos

Rocas Alijos, sau Escollos Alijos, sunt un grup de insule, sau mai degraba stanci, aride si abrupte, ce ies din valurile Pacificului, in largul coastelor statului mexican Baja California Sur, la aproximativ 300 kilometri de continent. O parte dintre ele sunt acoperite de valurile oceanului, insa trei dintre acestea sunt impunatoare.

Suprafata totala este de mai putin de 1,000 m patrati. Grupul de insule cuprinde trei stanci majore si numeroase altele mai mici. Stanca sudica (South Rock) are 34 metri inaltime si un diametru de doar 14 metri. Middle Rock are 18 metri inaltime si un diametru de 10 metri. Stanca Nordica (North Rock) are 22 de metri inaltime si un diametru de 12 metri. Intre acestea exista o multitudine de stanci scufundate sau atat de jaose incat sunt abia vizibile intre valurile dezlantuite.

Stancile sunt cunoscute inca din perioada timpurie a istoriei spaniole a Mexicului, aparand pe harti din jurul anului 1598. Totusi prima descriere a fost facuta de catre piratul John Clipperton, in 1704. In 1794 insulele sunt descrise in amanunt de catre un navigator spaniol.

Cea mai impunatoare stanca, cea sudica, a fost escaladata pentru prima data in 1990 de catre membrii unei expeditii conduse de Bob Schmieder.

Insulele se afla intr-o zona de tranzitie , la o latitudine unde Curentul Pacificului se indreapta catre Vest, formand Curentul Pacificului de Nord. Aici si-au gasit adapost si loc de inmultire o multime de pasari marine.

surse imagini si info : wikimedia, wikipedia(de), wikipedia, tauchertraum,

There are no comments on this post.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: