Cherimoya. Test

Am mai scris despre fructul asta, intr-un „Tropical Delights„.  Informatiile culese de pe net spuneau ca „are un gust dulce si o textura asemanatoare serbetului, fiind asemanat ca gust cu bananele ori capsunile”.

Dupa ce am testat personal, pot sa confirm descrierea fizica. Seamana cu o para, dar coaja nu este perfect rotunda. Imi aminteste de o bucata de lemn cioplita prin lovituri scurte, succesive, de dalta. Are multe seminte negre (suparatoare chestie !), asemanatoare cu o combinatie intre semintele de floarea soarelui si cele de pepene. Pulpa are culoarea albusului de ou fiert si o textura asemanatoare cu a perei. Nu sunt foarte aromate, insa gustul mi se pare excelent.  Nu prea imi aduce a banane si nici a capsuni ci, mai degraba, a o combinatie de para si … frisca.

Asociez gustul cu unul care imi aduce aminte de prajituri … Cred ca atunci cand m-am apropiat prea mult de coaja (l-am scobit cu o ligurita) fructul a capatat un puternic gust de piper.

Pare-se ca Twain l-a numit la un moment dat ” fructul cel mai delicios al omenirii”. N-as putea spune acelasi lucru, insa dau in scris ca fructul acesta montan, provenit din Anzi, este mult mai bun decat alte chestii exotice pe care le-am incercat. Avand in vedere ca nu este extrem de scump, cred ca merita incercat macar o data, daca dai de el. Mie mi-a placut.

Reclame

15 răspunsuri

  1. ce descoperire…. ca si mine cu sweetie parca. Nici nu stiam ca exista asa ceva…. :))))

    • sweetie nu am incercat. am fost tare dezamagit de pomelo. este mai bun ? …

  2. unde ai dat de el, mai exact? adică bănuiesc că la un supermarket…dar care?

    • Kaufland. eram convins ca odata cu venirea iernii o sa apara exotismele….

      am mai luat o chestie cu care nu stiu ce sa fac … lemongrass …

      • merci fain.
        cu lmongrass ul ăla vezi şi tu pe net ce se poate face şi dupe aia ne zici şi nouă! 😉

  3. pai asta e ca n-am inteles. o sa fac u post pentru ca are un miros halucinant !

  4. Sweety are un gust dulceag … E ruda grapefruit si portocala, incrucisare realizata in laborator. E gustos, l-am testat iarna trecuta

    • ala verde. o sa incerc si eu, desi nu prea ma omor cu citricele … ma atrag mai mult bananele 🙂

  5. pomelo am incercat.. dar ”chestiile” astea unde se gasesc ? Am mai vazut pe aici pe la tine niste ”ciudatenii de fructe”, insa prin GL prin supermarket-uri nu vad

    • Sweety am gasit saptamana asta in Kaufland la 6 lei kg.
      In Real dai de tot felul de ciudatenii…si in Crrefour dar e la mama naibii la Braila.

      • Cherimoya am gasit prin Kaufland. tot acolo am dat ieri si de manioc, dar nu stiu sa-l prepar 😦

        in general eu urmaresc standurile de fructe exotice de la supermarket-uri … mai apare cate ceva demn de luat in seama …

        cred ca ma bag si la sweetie cat de curand …

  6. și în 2014 se mai citește acest articol și citindul, astăzi mi-am luat și eu așa ceva! Au băgat la Carrefour de vreo 2-3 zile și n-aveam curaj să-l încerc… Preț aprox 3,5 lei bucata (mult, dar acceptabil ținând cont că un fruct auunge chiar și la 500 g și de obicei kilogramele la exotisme pleacă de la 15 lei în sus) adus din Spania… Am nimenrit unul stricat și bun :)… Defapt era moale, la codiță părea stricat, dar n-a fost așa… Mai am și unul beton cu mici urme maronii să vedem cum va fi ăla… Gustul ți-l cam pot confirma… Probabil la sursă seamănă mai mult la gust cu bananele, dar și mie mi s-a părut a fi o pară aproape pastă… cam de consistența unui avogado copt, coajă era piperată față de fruct, dar nu foarte și în gură încă mai am mici bobițe de fruct cum rămân la pere… Un gust interesant destul de asemănător perelor… un gust destul de dulce asemănător foarte mult fructelor kaki coapte (am mâncat și din acestea de curând din Auchan – 1,8 lei bucata). Îl recomand! Măcar o dată-n viață merită mâncat! Căutați fructele cu pete maronii și ușor moi (să nu fie tari ca bolovanul deși vred că se mai pot coace și acasă).

    • o sa caut si eu in Carrefour, sper sa il mai gasesc. in ultimul timp nu am mai gasit prea multe „raritati”. presupun ca retailerii ieseau in pierdere, avand in vedere ca putini le cumparau. prin 2010 cand am testat majoritatea fructelor exotice nici preturile nu erau atat de mari, am senzatia. parca, curuba m-a distrus, imi aduc aminte, am dat o suta si ceva de mii pe un fruct … necopt.
      acum imi e rusine sa ma mai uit la o caserola cu mangustan, imi fac sange rau. si astia au devenit mai nesimtiti, dar si noi traim … al dracu de bine 😆 🙂

      • tot eu sunt, dar cu alt nume… Să ști că sunt tare nesimțiți… Bagă niște prețuri… Noroc cu Billa că le mai scade… Așa mi-am luat și eu carambola (mi s-a părut groaznică… Parcă mâncam flori de vișin ori cireș… în suc ori salată o fi bună; și era chiar coaptă) și pepino – o experiență plăcută, dar și pentru că am luat ceva aproape copt. Kaufland ne mai face bucurii…Fruct de cactus la 2,5 lei… E ok… Am mâncat roșu și galben-portocaliu… Ceva mai bun cel roșu.

        Rambutan am văzut ieri la METRO, dar un preț… Vreo 20 lei caserola, cam așa… Era din Vietnam… Și mangostane aș vrea… Dar prețul mă lasă cu un gust amar… Pithaya aș mai vrea, dar și ăla e scump… 15 chiar 20 lei bucata! Cred că o să fac un drum la un en gros, poate găsesc mai ieftine (e în bucurești unul și n-or da totul în cantități mari, mai ales exotismele).

        Dacă mai găsesc câteceva, o să pun pe blog… Dă-mi un like și pe facebook, dacă vrei și mai discutăm acolo… Îți mai zic ce am mai găsit… Ne împrietenim.

        Deocamdată, fructe n-o să mai pun că am dulciuri… Și sucuri despre care trebuie să scriu… Dar dacă apare ceva prin jur… O să mai scriu…

        Guave roșii, nu știi unde găsesc! Am mâncat unul, dar era alb și necopt! Groaznic la gust (lasă-mi mesaj pe facebook, dacă vrei; e-mail-ul e fictiv).

      • carambola puncteaza doar la aspect. in rest imi pare fara gust. plus ca am luat odata unele de la un supermarket (cred ca real) si duhneau a combustibil. cred ca dadusera cu ceva pe ele. am fost fraier ca nu le-am dus inapoi cu un cos de injuraturi. dar eram mai delicat, pe vremea aia … nesimtiti, ai dreptate.
        am vazut ca dau rambutan-ul la caserola. de cacat., inainte venea vrac.
        fructul de cactus nu mi-a placut. cam atos, din ce imi aduc aminte. mangustanul e bun de tot, mai ales sucul, dar costa ingrozitor. cica e superfruct, cu tot ce tine de concept. dar ca sa faci o cana de suc ai nevoie de doua sacose.

        pithaya e naspa, guava miroase misto. dar n-am mai vazut de ceva timp prin Ploiesti.
        am vazut blogul tau . mi se pare interesanta ideea, chiar iti urez succes. pe nisa asta nu prea am gasit multe bloguri, stiu ca ala negru de la portv avea ceva de genul asta in care isi dadeau opinii despre anumite chestii de pe piata.

        cat despre facebook, nu promit ca dau pe acolo, pentru ca nu il folosesc nici pe al meu. intru o data la doi ani. nu ma simt in largul meu … dar pe blog mai trec 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: