Fatu Hiva (pronuntat fara “h”, in limba locala) este cea mai sudica dintre insulele grupului Marchize, parte a Polineziei Franceze. Alaturi de insula vecina, Motu Nao, Fatu Hiva este cea mai izolata dintre insulele locuite ale grupului. Se gaseste la 47 km de Moho Tani, la 75 km de Hiva Oa si la 24 km de Motu Nao.
Hana Vave Port (Wikipedia, author : Sémhur )
Pe hartile spaniole ale secolului XVI, insula poarta numele “Isla Magdalena”, o denumire rar folosita, insa. Fatu Hiva are o lungime de zece kilometri si o latime de patru kilometri. Insula este, de fapt, ramasita estica a calderelor a doi vulcani erodati, una exterioara iar alta situata in interiorul celei mai mari. Suprafata totala a insulei este de 80 km².
Baie Des Vierges (Wikipedia; author : Sémhur)
Coasta de est a insulei este dominata de o serie de vai inguste, udate de izvoare. Intre aceste vai se afla promotorii care sfarsesc in pante abrupte, stancoase, care se scufunda direct in mare. Accesul intre aceste vai este posibil doar parcurgand crestele muntoase ale promotoriilor sau cu ajutorul barcilor, pe mare. Cea mai mare dintre vai este Uia, cu o largime de 1,3 km, strabatuta de mici cursuri de ape si inconjurata de pereti extrem de abrupti. Valea se termina cu un mic golf, care poarta acelasi nume.
sursa : Wikipedia (author : Sémhur)
Pe coasta de vest se gasesc doua golfuri importante intre care se afla cateva vai mai mici decat cele de pe coasta estica. Primul dintre golfuri, Hana Vave, cel mai nordic golf al insulei, cunoscut si sub numele “Baie des Vierges” este considerat a oferi una dintre cele mai pitoresti privelisti din Pacificul de Sud. La marginea vaii, pe malul oceanului se afla un mic sat, numit tot Hana Vave, care avea in 2002 o populatie de 337 locuitori.
sursa : Wikipedia (author : American )
Numele initial, dat de francezi, era destul de … vulgar, avand in vedere ca venea de la formele bazaltice cu forma falica, ce se gasesc de o parte si de alta a golfului, si care sunt marturiile unei puternice eruptii vulcanice ce a dat nastere calderei interioare ale carei ramasite estice formeaza parte din Fatu Hiva.
sursa: Wikipedia (author : Sémhur)
Celalalt golf este Omoa, aflat catre sud, care are reputatia unui foarte bine aparat port natural. Valea cu acelasi nume, care are o forma de semiluna, gazduieste un sat care este si centrul administrativ al regiunii. In 2002 numara 247 locuitori.
Populatia insulei numara sub 600 de locuitori, fiind in declin, datorita emigrarii scolare (pentru a urma liceul, tinerii trebuie sa ajunga in Papeete) si economice.
Satul Omo’a (Wikipedia; author : American)
Izolata si fara o pista de aterizare, insula este accesibila doar pe mare si, desi este locul de acostat cel mai potrivit pentru vasele catre strabat Pacificul dinspre Panama si Galapagos, intrarea in Polinezia Franceza este considerata Hiva Oa, aflata la 75 de km departare.
Satul Omo’a (Wikipedia : author :Sémhur)
Cele doua sate ale insulei sunt unite prin intermediul unui drum de pamant, foarte accidentat, care devine aproape nepracticabil, in timpul ploilor abundente. Localnicii prefera sa parcurga distanta pe mare, pentru asta fiind suficent un sfert de ora. Pe insula se gaseste o infirmerie, se gasesc posibilitati de cazare la diferite familii si exista o cabina telefonica publica, insa nici o facilitate bancara.
sursa : Wikipedia(author :American)
Economia locala este bazata pe pescuit. Exista utilaje de inghetare a capturilor, in asteptarea vaselor carora pestele sa le fie vandut.Deasemenea, foarte importante sunt culturile de cocotieri, in vederea obtinerii de copra.
sursa : Wikipedia (author : Sémhur)
Culturile de cafea au fost abandonate in a doua jumatate a secolului XX in timp ce vanatoarea de porci si capre salbatice mai este inca practicata de locuitori in scopuri personale. Din anii ’60-’70, a luat avant artizanatul, in acelasi timp cu dezvoltarea turismului.
sursa : Wikipedia (author : Sémhur)
Centrul insulei are forma unui platou acoperit de ierburi inalte si paduri umede tropicale. In zona sudica a platoului ia nastere un lant muntos numit Tauauoho, care este orientat catre sud si al carui cel mai inalt varf atinge 1,125 metri inaltime, fiind cel mai inalt punct din Fatu Hiva. Un alt lant muntos, Fa’e One se gaseste in partea nord-nord vestica a platoului, avand altitudinea maxima de 820 metri.
sursa : Wikipedia (author :Sémhur)
Fatu Hiva beneficiaza de cel mai umed climat din intregul grup al Marchizelor, fiind cea mai apropiata de tropicul Capricornului.
Ploile abundente dau nastere unor izvoare repezi care alimenteaza o vegetatie luxurianta, aici fiind prezenti arborii de mango, bananierii, papaya, portocalii, pomelo si alte specii de citrice. Majoritatea insulei este acoperita de paduri tropicale, fiind intalniti si arborii pandanus.
sursa imagine : Wikipedia (author : NASA)
Insula a fost populata initial de polinezieni ajunsi aici din zona occidentala a Polineziei. Rivalitatile intre locuitorii diferitelor vai au fost frecvente, in trecut. Cea mai cunoscuta, a opus, la mijlocul secolului XIX, triburile Anainoapa din Hana Vave si Tiu din Omoa.
Cei din urma, invinsi, au parasit insula indreptandu-se catre Tuamotu, unde au colonizat atolul Napuka, locuit si in prezent de catre descendentii acestora. Vrajitorul tribului a ramas pe Fatu Hiva si dupa ce a dezvaluit toate secretele vaii materne, a fost ingropat de viu, ca simbol al infrangerii totale a neamului sau.
sursa imagine : Wikipedia (author : Makemake)
Primul occidental ajuns aici a fost spaniolul Alvaro de Mendaña, la 21 Iulie 1595. Acesta nu a reusit sa debarce si a crezut ca a ajuns in Insulele Solomon, destinatia pe care o urmarea, inainte de a isi da seama ca a descoperit un pamant cu totul nou. A dat insulei numele de Marquesas de Mendoza, in cinstea viceregelui contemporan al coloniei spaniole Peru.
sursa imagine : Wikipedia (author : Makemake)
Legendarul explorator norvegian Thor Heyerdahl a scris o carte cu acelasi nume, in care descrie perioada de aun an si jumatate petrecuta pe insula, in anii ’30, in special pe valea Uia dar si in valea Omo’a.
sursa imagine : Wikipedia (author : Godefroy)
sursa info : Wikipedia
Excelent blog.
Daca vreodata voi lua lozul cel mare…ai asigurata berea, muzica si transportul pana pe Puka Puka !
my friend, o sa te cam coste, pana in Cook Islands, dar o sa iti tin pumnii !!! 😆
multumesc pentru aprecieri 🙂 …