Vairaatea este un mic atol din Polinezia Franceza. Administrativ face parte din comuna Nukutavake, situata in zona central estica a arhipelagului Tuamotu si numita dupa atolul cu acelasi nume, cel mai apropiat vecin al Vairaatea, aflat la 38 km catre est. Atolul Hao se afla la 180 km catre nord vest in timp ce Tahiti se gaseste la 1,050 km distanta. De aceeasi subdiviziune administrativa apartin si atolii Ahunui, Amanu, Fangatau si Hao.
sursa Wikipedia (author: NASA)
Cu o lungime de 7-8 km si o latime maxima de 4 km, Vairaatea prezinta un recif cu forma aproape triunghiulara pe care se gasesc doua insule alungite, Gake (Puka-ruga) si Raro, a caror suprafata este de aproximativ 4,36 km², si cinci motu cu suprafate nesemnificative.Reciful inchide o laguna cu suprafata de aproximativ13 km². Unele surse indica un pasaj navigabil in timp ce altele sustin ca nu exista asa ceva. Debarcarea este extrem de dificila din cauza curentilor si a valurilor, aici neexistand un loc sigur pentru a ancora.
sursa Wikimedia (author : Mr Minton)
In 1989 atolul era locuit de opt familii, grupate in satul Aharua, situat in extremitatea nordica a insulei Puka Runga, singura locuita dintre cele doua ale atolului. In 2002 populatia era estimata la 36 de persoane, in scadere comparativ cu anul 1996, cand atolul numara in jur de 70 de locuitori. Populatia a atins maximul istoric catre 1850, cand cei aproximativ 200 de locuitori transformau atolul intr-unul dintre cei mai populati ai grupului Tuamotu. Aici se gaseste o biserica datand din anii ’70 si o scoala primara. Principala ocupatie a locuitorilor o reprezinta productia de copra, aici existand o plantatie de cocotieri care acopera o mare parte a celor doua insule principale.
Vairaatea – French Polynesia, September 2011 (author: Anna Strumillo) Licence : CC BY-ND 3.0
Vairaatea gazduieste numeroase vestigii care atesta prezenta aici a populatiilor polineziene apartinand culturii Maragau, prezente si pe alti atoli precum Nukutavake, Pinaki, Vahitahi sau Akiaki. Primul european care a ajuns in apele atolului a fost exploratorul spaniol Pedro Fernández de Quirós, in 9 Februarie 1606.Acesta a denumit atolul San Miguel Arcángel, in timp ce doi dintre capitanii sai, Prado y Tovar si Vaéz de Torres, mentionau atolul sub numele Santa Polonia. In 1767 atolul este vizitat de englezul Samuel Wallis, care il numeste “Lord Egmont”.In 1826 Vairaatea este vizitata de Frederick William Beechey. Pe unele harti atolul este denumit si “Industriel Island” sau “Osnaberg Island”.
source Wikipedia (author : Vriullop)
sursa info : Wikipedia
TUAMOTU
SOUTH PACIFIC
Lasă un răspuns